Στη ροή του οικοτουρισμού

Πηγή ζωής

Στη μυθολογία ο Νέστος, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος, γεννήθηκε μαζί με τους χιλιάδες αδερφούς του ποταμούς και τις Νύμφες. Ως μυθικός θεός κι αυτός, όπως και ως ποτάμι, αλλάζει πρόσωπα και διαθέσεις, ανάλογα με τις συνθήκες. Από τη γαλήνια όψη της ηρεμίας, έως και την ένταση της περιπέτειας. Ακόμη, βιογεωγραφικά, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν το βορειότερο όριο των άγριων ζώων, ενώ στη σημερινή εποχή φιλοξενεί πάνω  400 είδη πανίδας, προσφέροντάς τους τροφή και καταφύγιο στα 550.000 στρέμματα των οικοτόπων του, οι οποίοι αποτελούνται από λιμνοθάλασσες, υγρά λιβάδια, καλαμιώνες και παραποτάμιο δάσος, ιδιαίτερης σημασίας και μαγευτικού κάλλους.

Διεθνής σημασία

Η σημασία της περιοχής υπογραμμίζεται ιδιαίτερα από το νομικό καθεστώς προστασίας της, το οποίο ορίζουν, μεταξύ άλλων, 6 κύριες οδηγίες και συμβάσεις, όπως η Σύμβαση Ramsar για τους υγροτόπους, ενώ αποτελεί τμήμα του Δικτύου Natura 2000 και του αναγνωρισμένου Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη Σύμβαση Rasmar συμπεριλαμβάνονται 219.300 στρέμματα της περιοχής, τα οποία περιλαμβάνουν 19 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων με σπάνια ή και μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής συντίθεται και από μία μεγάλη ποικιλία ειδών πανίδας, τα οποία προστατεύονται με τις Συμβάσεις Βέρνης και Βόννης.

Οργανωμένη απόλαυση

Έχοντας ως βάση σας το Botargo, μπορείτε να εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή της αμίμητης ομορφιάς περιοχής, και αυτό δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Στην Κεραμωτή μπορείτε να επισκεφτείτε το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, το οποίο διαθέτει πλήρες υλικό πληροφόρησης για τη δομή και τη λειτουργία του υγροτόπου, καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάσεων. Επιπλέον, κοντά στη Νέα Καρυά, μόλις 5 χιλιόμετρα από την Κεραμωτή, βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Παραποτάμιου Δάσους Νέστου, το οποίο προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής με τον πιο οργανωμένο τρόπο, δίνοντας, συν τοις άλλοις, χρήσιμες οδηγίες για εξερεύνηση, μέσα από τις διαμορφωμένες διαδρομές.